Vluchten voor geweld is van alle tijden
boek en filmdocumentaire
"HOOP OP TOEKOMST"
Tijdens de inval van Duitse legers in augustus 1914 in België vluchtten meer dan een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland, een land dat toentertijd maar zes miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen geregeld worden om hen niet alleen onder te brengen, maar ze ook te eten te geven, voor kleding te zorgen en medische hulp te bieden.


FILM
De film van Leo van Maaren (75 min.) laat voor het eerst het gehele verhaal van de Belgische vluchtelingen zien aan de hand van getuigenissen door nabestaanden zowel vanuit Nederlands als Belgisch perspectief met uniek en authentiek filmmateriaal uit 1916, afkomstig van het EYE Film Instituut en het Imperial War Museum.BOEK
Het boek van Ingeborg Kriegsman gaat over de communicatie die de Belgen met elkaar in de diverse vluchtoorden voerden, via de zogenoemde ‘kampkrantjes’. Deze krantjes werden door de bewoners van de vluchtoorden zelf geschreven, geredigeerd en uitgegeven. Daarin verschenen bijdragen die over allerlei onderwerpen gingen die hen interesseerden, of waar ze zorg over hadden.


VERSCHIJNT MEDIO FEBRUARI 2016